Zanzibar voor beginners

Zanzibar | bezienswaardigheden | excursies | vakantie | top 5 hotels | vervoer | reisinfo | weer & klimaat | links

Het weer op Zanzibar

Het merendeel van de toeristen die naar Zanzibar afreizen komen naar het eiland toe om er te genieten van het aangename klimaat dat te vinden is op het eiland. De meeste toeristen komen naar het eiland toe in de winterperiode om er te genieten van een heerlijk winterzonvakantie. In deze periode heb je wel een grotere kans op wat neerslag. Deze buien zullen in de meeste gevallen niet al te lang duren en op sommige momenten zelfs een verademing zijn. Doordat er het hele jaar een redelijk grote kans op langdurige neerslag is, is Zanzibar een groen eiland met een divers karakter. Met name de binnenlanden van het eilanden zijn erg groen.

Zanzibar bezienswaardigheden

Het eiland Zanzibar heeft meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Zanzibar samengesteld:
Zanzibar bezienswaardigheden top 10

Klimaat van Zanzibar

Zanzibar heeft een tropisch moessonklimaat dat sterk wordt benvloed door zijn ligging in de Indische Oceaan. Door deze ligging wordt het klimaat van Zanzibar wat getemperd waardoor er minder snel weersextremen op het eiland zullen plaatsvinden. Doordat Zanzibar niet al te ver van de evenaar vandaan ligt zijn er gedurende het gehele jaar niet hele grote verschillen in temperaturen te meten. Het hele jaar schommelt deze rond de dertig graden Celsius. In de binnenlanden zal dit in de meeste gevallen wat warmer aanvoelen dan langs de kust. Dit komt door het ontbreken van de verkoelende zeewind. In de binnenlanden zal je logischerwijs ook meer last hebben van de hoge luchtvochtigheid dan in de gebieden langs de kust.

Winterzon

De laatste jaren is Zanzibar een steeds populairder wordende winterzonbestemming aan het worden. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de gemiddelde dagtemperatuur er in de wintermaanden rond de tweendertig graden Celsius ligt. In deze periode kan in uitzonderlijke gevallen de temperatuur overdag onder de dertig graden Celsius zakken maar veel lager zeker niet. In de avond en nacht zal het kwik slechts enkele graden zakken. De gemiddelde nachttemperatuur in deze maanden is drientwintig graden Celsius. En vestje of trui kun je dan ook makkelijk thuislaten. De temperatuur van de Indische Oceaan ligt in deze maanden rond de achtentwintig graden Celsius.

Temperaturen

Er komen gedurende het gehele jaar maar weinig temperatuurverschillen voor op Zanzibar. Het hele jaar schommelt de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden Celsius. In de avond en nacht zal het ergens tussen de vijf en de tien graden afkoelen. Echt koud zal het hierdoor nooit worden. Ook de regenbuien zijn niet van dien aard dat ze de temperatuur op Zanzibar kunnen benvloeden.

Zomermaanden

De zomerperiode is qua weer de slechtste periode om naar Zanzibar af te reizen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er dan net iets onder de dertig graden Celsius en in de avond en nacht kan het kwik er zelfs onder de twintig graden Celsius uitkomen. Wel is er in juni, juli en augustus een drogere periode waardoor je minder kans hebt op langdurige neerslag. De zee temperatuur zal in deze periode ergens tussen de vijfentwintig en zevenentwintig graden liggen. Ondanks deze goede vooruitzichten zijn er vanuit Nederland in deze periode geen rechtstreekse vakanties naar Zanzibar te boeken.

Regenperiodes

Er zijn op Zanzibar twee duidelijk te onderscheiden regenperiodes. De eerste duurt van maart tot en met juni en de tweede van oktober tot en met januari. De combinatie van de vele neerslag en de hogere tempraturen zorgt voor een hoge luchtvochtigheid op Zanzibar. Met name de meer inlands gelegen delen van het eiland hebben in deze periode een hoge luchtvochtigheid. Tijdens de regenperiodes heb je kans op langdurige neerslag. Dit zijn doorgaans stevige regenbuien die tien minuten tot maximaal een uur kunnen duren. Na een regenbui heb je op sommige plaatsen wel kans op wateroverlast. Ook dit zal gelukkig van korte duur zijn.

Klimaattabel Zanzibar

Onderstaande tabel geeft een gemiddelde waarde voor Zanzibar aan voor de langjarige gemiddeldes zoals die over de meest recente periode van 30 jaar gemeten zijn. Lokaal kunnen er zeker afwijkingen voorkomen.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 32 C 23 C 8 uur 10 dagen 62 mm 28 C
februari 33 C 22 C 8 uur 7 dagen 55 mm 28 C
maart 32 C 22 C 7 uur 13 dagen 116 mm 29 C
april 30 C 23 C 6 uur 18 dagen 205 mm 29 C
mei 29 C 22 C 6 uur 15 dagen 201 mm 28 C
juni 29 C 21 C 8 uur 7 dagen 61 mm 27 C
juli 29 C 20 C 8 uur 8 dagen 29 mm 26 C
augustus 29 C 19 C 8 uur 8 dagen 24 mm 25 C
september 30 C 19 C 8 uur 8 dagen 15 mm 26 C
oktober 31 C 20 C 8 uur 9 dagen 67 mm 26 C
november 31 C 21 C 8 uur 11 dagen 204 mm 28 C
december 31 C 22 C 8 uur 13 dagen 103 mm 28 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De wintermaanden en de zomermaanden zijn qua weer de beste maanden om een reis naar Zanzibar te plannen. De wintermaanden zijn echter verreweg de populairste maanden om een bezoek aan het eiland te brengen. In deze periode draait de toeristenindustrie er op volle toeren en zijn een groot deel van de resorts en hotels en gevuld met Nederlandse en Belgische toeristen.

In de winterzonperiode heb je op Zanzibar de grootste kans op aangenaam weer voor een geslaagde zonvakantie. Wel is in deze periode de kans op een bui iets groter. Deze voelen op Zanzibar in de meeste gevallen niet aan als een straf maar als een welkome afkoeling.

Meer info over Zanzibar

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Zanzibar:
beste maanden voor een Zanzibar vakantie

bijzondere plaatsen op Zanzibar

Zanzibar in 24 foto's
Zanzibar informatie
Zanzibar informatie
Zanzibar weer & klimaat
winterzon vakantie op Zanzibar

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy